Pyszne domowe żelki owocowe? Wystarczy kilka składników
Owocowe żelki domowe to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Po dodaniu kilku składników, może być traktowana jako deser, a sama w sobie może stanowić zdrową przekąskę na co dzień. Dzięki temu, że robimy je sami, możemy użyć naturalnych składników, wybrać dowolny smak i kolor.
Przygotowanie żelków domowej roboty jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych – do domowych żelków potrzebujemy zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości. Jeżeli szukasz fajnej przekąski na spotkanie ze znajomymi, wielobarwne żelki domowe z pewnością zrobią wrażenie.
Sklepowe żelki? Szybko o nich zapomnisz
Zaletą domowych żelków jest to, że w porównaniu ze sklepowymi, są świetną alternatywą ze względu na brak konserwantów i sztucznych barwników. Jesteśmy też w stanie kontrolować ilość cukru, co służy naszemu zdrowiu i preferencjom smakowym – każdy z nas ma inną tolerancję na słodkie. Zdrowe domowe żelki są również znacznie tańsze, więc posłużą też zawartości naszego portfela.
Zrobione samodzielnie żelki domowe zachowują smak i konsystencję przez wiele dni, więc można zrobić większą ilość na raz i zaoszczędzić również czas. Warto zrobić domowe żelki wieczorem, żeby były gotowe na rano do szkoły lub pracy.
Oczywiście niekoniecznie trzeba chcieć samodzielnie zrobić żelki owocowe. Na sklepowych półkach jest mnóstwo gotowych żelek, ktore oczywiście są mniej zdrowe, ale nie ma nic złego w tym, że czasem zamiast użyć domowych żelków idziemy do sklepu, bo się nam po prostu chce poczuć ten konkretny smak, albo zobaczyć kształt. Dinozaury, pizze, owocki, misie, żelki zwijane i klasyczne kolorowe paski to tylko ułamek różnorodności form wśród producentów. W sklepach są już oczywiście gotowe żelki wegańskie.
Czy da się zrobić żelki wegańskie?
Bazą domowych żelków będzie żelatyna, a żeby zrobić wegańskie żelki potrzebny jest agar-agar. Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, uzyskiwana z kolagenu. Z tego powodu nie nadaje się dla każdego, a alternatywnie w żelkach zamiast żelatyny można użyć agar-agar, który pozyskiwany jest z alg morskich. To niewielka zmiana, a wegańskie domowe żelki będzie mógł zjeść każdy.
Bez soku owocowego się nie obejdzie
Żelki nie powstaną również bez ulubionego soku owocowego, najlepiej oczywiście naturalnego soku. Tutaj mamy pełne pole do popisu jeżeli chodzi o smaki – sok truskawkowy, malinowy, jagodowy, brzoskwiniowy, jabłkowy, cytrynowy – w zasadzie ograniczają nas wyłącznie nasze upodobania. Jeżeli nie mamy lub nie chcemy użyć domowego soku, jak najbardziej nadadzą się pokrojone owoce i woda, a nawet zwykły sok ze sklepu.
Możesz zrobić żelki słodkie tak, jak lubisz
Jeżeli myślisz, że obowiązkowym składnikiem pysznych żelków jest cukier, to już wyprowadzamy cię z błędu. Zupełnie nie jest. Nie trzeba, ale można go użyć pod postacią cukru białego, brązowego, syropu klonowego, miodu, ksylitolu i każdego innego słodzidła. Tutaj też rodzaj i ilość uzależniona jest od osobistych preferencji. Łyżka cukru czy szklanka? Wybór należy do nas. Do domowego soku dodać można na pewno trochę mniej cukru, bo zapewne został już sowicie posłodzony.
Jeżeli mamy ochotę, możemy dodać kilka kropel aromatu i trochę barwnika spożywczego – uzyskamy wtedy intensywniejszy smak żelków i ich kolor.
Jeżeli chodzi o składniki potrzebne do przygotowania domowych żelek to tu lista się kończy. Potrzebujemy też np. silikonowych foremek. Ponownie panuje dowolność, wszystko zależy od kształtu i wielkości jaką chcemy uzyskać. Użyć można foremek na babeczki albo lód i to są najczęściej używane akcesoria.
Jak zrobić domowe żelki? Instrukcja krok po kroku
Oto proste, uniwersalne przepisy na zdrowe żelki domowej roboty z powyższych składników:
Jeżeli korzystasz z gotowego soku owocowego (sklepowego, domowego czy świeżo wyciśniętego soku), dodaj łyżkę wody do garnka i dodaj ok. 2 łyżeczek żelatyny – mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zalej żelatynę sokiem owocowym, który wybrałeś i dokładnie wymieszaj. Uzyskaną w ten sposób domową galaretkę przelej do wybranego naczynia i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Jeżeli korzystasz ze świeżych owoców, pokrój je jeśli to konieczne i zagotuj z wodą i dowolną ilością dowolnego cukru. Dodaj żelatynę i jeżeli uważasz to za konieczne, zblenduj wszystko na gładką masę. Wlej do foremki silikonowej i wstaw do lodówki.
Innym sposobem może być wsypanie 6 łyżeczek żelatyny i zalanie jej łyżką zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje przelej ją do podgrzanego soku i mieszaj aż się rozpuści. Przygotowany sok przelej do foremki silikonowej i odstaw na jakiś czas, aż żelki zastygną.
Jeszcze innym sposobem może być mieszanie żelatyny z wodą w pierwszej kolejności, a gdy żelatyna rozpuści się, dodanie reszty składników.
Jak wykorzystać domowe żelki?
Wiemy już z jaką łatwością możemy je przygotować, ale w jaki sposób wykorzystać gotowe domowe żelki (nie tylko w dzień żelków)? Podajemy kilka pomysłów:
-
przekąska do pracy, szkoły, na wycieczkę,
-
dodatek do lodów, deserów typu panna cotta czy puddingu,
-
dodatek do koktajli takich jak mojito czy margerita,
-
dekoracja ciast i tortów,
-
prezent - wystarczy spakować w ozdobne pudełko lub papier z kokardką.
Przygotowanie żelków czy dobra zabawa?
Ewidentnie 2 w 1! Dzień żelków to idealny moment na eksperymenty. Kieruj się powyższą instrukcją i baw się smakami, kolorami i kształtami. Poszukaj inspiracji na owocowe żelki domowe w Internecie, również na desery z ich użyciem. Mogą być bardzo atrakcyjne wizualnie, co na pewno zrobi wrażenie na uczestnikach przyjęcia czy imprezy.
Możesz zaangażować swoją rodzinę i przyjaciół. Szczególnie pomysłowe mogą być dzieci, ze względu na tak szerokie pole do popisu przy ich tworzeniu. Może to być pomysł na dzień dziecka czy urodziny, na które przychodzi grupa spragnionych wrażeń kilkulatków. Przednio będą się też bawić na pewno dorośli, więc jest to zabawa dla całej rodziny. Wypróbujcie domowe żelki razem, a już nie wrócicie do sklepowych.