do kasy suma: 0,00 zł
PLN

Bukiet z cukierków – jak zrobić ten słodki upominek? Praktyczne wskazówki

Słodkości są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale też dorośli równie chętnie po nie sięgają. Nic dziwnego – są przepyszne, kolorowe, aromatyczne i posiadają każdy smak, o jakim możesz sobie zamarzyć. Idealnie sprawdzają się jako główny prezent lub smaczny dodatek do niego. Słodycze w formie bukietu okażą się ślicznie prezentującą się niespodzianką, która da całe mnóstwo uśmiechu i radości osobie obdarowanej! Myślisz o przygotowaniu efektownego bukietu z cukierków? Jak zrobić taką niespodziankę, by wyglądała dokładnie tak, jak tego oczekujesz? Poznaj kilka wskazówek, które pomogą Ci uporać się z tym wyzwaniem.

Jakie materiały wykorzystać do zrobienia bukietu z cukierków?

Przed rozpoczęciem tworzenia cukierkowych cudów, koniecznie zaopatrz się w kilka potrzebnych rzeczy. Przede wszystkim przygotuj swoje ulubione cukierki – ich szeroki wybór znajdziesz w ofercie naszego sklepu! Weź cienki drucik (na przykład florystyczny), nożyczki, cążki do drucika, klej, taśmę malarską i celofan bądź dekoracyjną folię. Teraz będziesz mieć ogromne pole do popisu, ponieważ właśnie nadszedł czas na wybranie elementów dekoracyjnych – takich, jakie tylko Ci się zamarzą. Możesz wykorzystać różnokolorowe bibułki, wstążki, papier do zawijania kwiatków lub papier do pakowania prezentów. Dobrze sprawdzi się także organza lub krepina, tiul bądź fizelina, niebanalnym pomysłem okaże się też doczepienie do całości tabliczki z życzeniami. Po przygotowaniu wszystkich elementów – nadchodzi czas na stworzenie idealnego, cukierkowego bukietu.

Bukiet z cukierków – jak zrobić go krok po kroku?

Jak zrobić bukiet z cukierków krok po kroku? Zacznij od drucika – odetnij jego kawałki, które w późniejszym czasie wykorzystasz do zrobienia łodygi. Ilość jego kawałków powinna odpowiadać ilości użytych przez Ciebie cukierków. Odpowiednia długość drutu musi wynosić około 20 centymetrów. W kolejnym kroku potnij folię na prostokąty, które będą odpowiadały wielkości cukierków. Tutaj również jeden prostokąt przypada na jeden cukierek. Każdy z nich owiń folią i jeden z jego końców przymocuj drutem. Następnie chwyć papier ozdobny lub organzę i złóż po przekątnej, lecz w taki sposób, aby rogi nie nachodziły na siebie. Teraz dokładnie przyklej papier do końcówki cukierka. Wykonuj tę czynność aż do ostatniego cukierka – po jej wykonaniu połącz słodycze, natomiast druty owiń taśmą malarską. W ostatnim już kroku zajmij się zawinięciem całości w ozdobny papier i przewiązaniem wstążką. Jest to też moment, w którym możesz wykazać się swoją wyobraźnią, puścić wodze fantazji i przyozdobić całość według swojego własnego, autorskiego pomysłu. Dzięki temu bukiet nabierze charakteru i oryginalności. Dodaj zatem wybrane przez Ciebie ozdoby. Gotowe! Właśnie stworzyłeś swoją autorską kompozycję bukietu z cukierków!

Bukiet z cukierków – kiedy warto go przygotować?

Bukiet z cukierków może służyć jako wspaniały, niezapomniany prezent dla kogoś bliskiego. Dobrą okazją do wręczenia takiego upominku będą urodziny, Dzień Matki czy różne święta. Nie zawiedzie też jako dodatek do na przykład prezentu ślubnego. Pięknie przyozdobi również stół i stanie się pyszną atrakcją na rozmaitych przyjęciach.

Słodkie cudowności – sposób na lepszy nastrój

Słodycze nie dość, że są przepyszne, sprawdzają się podczas każdej okazji i wyglądają wyśmienicie, mają jeszcze więcej magicznych właściwości, z których ludzie często nie zdają sobie sprawy. Niewątpliwie dodają wiele energii i podwajają chęci do działania. Podczas ich spożywania uwalniają się także hormony, między innymi serotonina, która zwana jest hormonem szczęścia. Łakocie dostarczają pozytywnych emocji, wpływają na poczucie zadowolenia, radości i satysfakcji. Dzieje się tak za sprawą dawki glukozy, która po ich konsumpcji dociera do komórek mózgu. Słodkości są lekiem na gorszy dzień czy jesienną chandrę. Dzięki nim nastrój poprawi się w mig!

Jak powstają cukierki?

Cukierki powstają poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie lub mleku do postaci syropu. Gotuje się go do momentu osiągnięcia pożądanego stężenia lub początku karmelizacji. Od składników i czasu podgrzewania mikstury zależy typ cukierka. Dostępne są te o najróżniejszych kolorach, fakturach, kształtach oraz smakach. Znajdziesz zarówno słodkie, jak i kwaśne czy wieloowocowe.

Historia cukierków – co warto o nich wiedzieć?

Odpowiadając na pytanie o to, jak zrobić bukiet z cukierków, warto krótko wspomnieć o tym, że słodkości te mają naprawdę ciekawą historię. Po raz pierwszy zaczęto tworzyć cukierki już w starożytnym Egipcie – ponad cztery tysiące lat temu! Pod ich postacią kryły się wówczas daktyle i migdały otoczone miodem. Słodzik ten był wtedy jedynym naturalnym, powszechnie stosowanym wśród ludzi. Popularne były także cukierki trylogdotów. Co to takiego? Pod tą intrygującą nazwą kryły się kawałki kłączy imbiru w słodkim syropie. Poza zaspokajaniem nawet najbardziej wymagających kubków smakowych, słodkości te miały właściwości orzeźwiające i chłodzące. Były chętnie kupowane przez starożytnych Greków i Rzymian. Od tamtego czasu Rzymianie rozpoczęli własną produkcję cukierków. Na ich pierwsze wyroby składały się goździki, imbir, ziarna anyżku i jałowca, które zanurzano w roztopionym cukrze, a następnie gotowano kilkakrotnie do momentu powstania karmelu.

Kiedy zatem wynaleziono cukier z buraków i trzciny cukrowej? Został on po raz pierwszy wyrafinowany około 2000 roku naszej ery. Prawdopodobnie w tym też czasie mogły już powstawać słodkości z cukru białego. W średniowieczu był on stosowany jako lek na różnego rodzaju dolegliwości, między innymi te żołądkowe. Był dawkowany jak lekarstwo.

W późniejszych latach cukier stał się podstawą do produkcji wyrobów cukierniczych. Wenecjanie już od czasów średniowiecznych produkowali marcepan, Mediolańczycy – bezę, natomiast Francuzi – pralinki. Dopiero po stu latach zaczęły pojawiać się makaroniki, nugat i czekolada, której pierwszą tabliczkę stworzono w 1847 roku. Cukierki, z początkowego statusu produktów luksusowych i niedostępnych dla niższych warstw społecznych, stały się osiągalne dla każdego. Zaczęto wyrabiać cukierki z lukrecji, krówki, toffi i żelki. Następnie swój czas miała też wata cukrowa i lizaki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl