Czy chrupki kukurydziane to zdrowe przekąski?
Przede wszystkim dzielenie jedzenia na zdrowe i niezdrowe nie ma większego sensu, bo to dawka czyni truciznę. Rzeczywiście żywność może być mniej lub bardziej odżywcza i bogata w składniki służące naszemu zdrowiu, ale nie znaczy to, że ta mniej odżywcza jest po prostu niezdrowa. Niezdrowe jest za to czarno-białe podejście do jedzenia i wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś rekreacyjnego. Każdy z nas po nie sięga i naprawdę nie ma sensu mieć do siebie za to pretensji, szkoda życia.
Czym są chrupki kukurydziane?
Takie chrupki to nic innego niż mąka lub grys kukurydziany (nie mylić z kaszą kukurydzianą) z wodą, poddane działaniu wysokiej temperatury. Stają się lekkie i chrupiące. To jedna z popularniejszych przekąsek na świecie, produkowane są w przeróżnych wersjach smakowych – paprykowe, serowe, czekoladowe i wiele innych. My skupimy się na tych klasycznych i naturalnych.
Boisz się o skład chrupek? Wybierz chrupki naturalne
Chrupki kukurydziane to jeden z tych produktów, które być może nie należą do tzw. superfoods, ale i tak mają całą masę zalet. O ile skład ogranicza się tylko do mąki kukurydzianej z ewentualnym dodatkiem soli/oleju roślinnego, możemy mówić o dobrej, łatwo dostępnej przekąsce. Zawartość cukru dodanego czy konserwantów jest tu zwyczajnie zbędna. Dobry skład chrupek kukurydzianych może też zawierać dodatek suszonych warzyw/owoców – dodają one smaku i nie trzeba się ich obawiać.
Oczywiście możesz zrobić chrupki samodzielnie w domu, ale wyłącznie jeżeli masz ekstruder, czyli urządzenie do ekstrudowania różnych zbóż. Można je znaleźć w każdym sklepie, jeżeli nie masz specjalnego sprzętu.
Kukurydza nie zawiera glutenu, więc jest przyjazna dla osób z celiakią. Jest też przystępna cenowo, w przeciwieństwie do wielu alternatywnych źródeł węglowodanów.
Ile kalorii mają chrupki i czy zawierają jakieś wartości odżywcze?
Naturalne chrupki kukurydziane zawierają witaminę A, witaminy z grupy B oraz sód, wapń, potas i błonnik. Są lekkostrawne i nie zawierają glutenu, są też odpowiednie dla wegan. Ilość wartości odżywczych jest wystarczająca, żeby uznać, że jest to „zdrowa” przekąska.
100 g chrupek kukurydzianych dostarcza ok. 363 kcal. Przez to, że są lekkie zjadamy optycznie więcej niż na przykład klasycznych chipsów ziemniaczanych. Może to sprzyjać diecie redukcyjnej, na której mózg potrzebuje czasem takich drobnych sztuczek. Należy pamiętać, że są różne rodzaje chrupek i więcej kalorii mają chrupki smakowe, np. czekoladowe lub serowe. Dostarczają też dużej ilości soli, której nadmiar niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Nawet naturalne chrupki kukurydziane to w zasadzie źródło samych węglowodanów, a więc mają wysoki indeks glikemiczny. Nie zaleca się więc jedzenia ich w miejsce któregokolwiek posiłku. Ma to być raczej chrupiąca przekąska, coś co pomoże doczekać do obiadu albo umili oglądanie filmu, jeśli lubisz jeść chrupki.
Chrupki o smaku...
Być może myśląc o kukurydzianych chrupkach przychodzą ci do głowy te słodkie czekoladowe i truskawkowe albo słone serowe, a nawet nachosy. Rzeczywiście, można je nazwać chrupkami kukurydzianymi, ale należy zaznaczyć parę kwestii.
Nawiązując do początku tekstu, tzw. niezdrowe jedzenie, niekoniecznie niezdrowe jest. Smakowe chrupki są po prostu mniej odżywcze i warto traktować je jako okazyjną przekąskę, a nie codzienność. Zawierają dużo soli, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku, więc nie są najlepszą opcją dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Czy podawać chrupki kukurydziane dziecku?
Podając chrupki dziecku po pierwsze zadbaj o skład chrupek i ich ilość. Podczas rozszerzania diety maluszka, najlepiej, żeby były to chrupki naturalne. Zdrowsze chrupki kukurydziane nie zawierają cukru, soli czy przypraw, które mogą podrażnić niewprawiony układ pokarmowy.
Jeżeli zastanawiasz się czy w ogóle podawać dzieciom chrupki kukurydziane, odpowiedź brzmi jednoznacznie: tak. Oczywiście, ile rodziców, tyle opinii, ale zdecydowanie nie ma przeciwwskazań. Jest to wartościowy, mający pozytywny wpływ na zdrowie składnik diety.
Czy można dawać chrupki kukurydziane niemowlakowi? Jak najbardziej, nawet od 5-6 miesiąca. Warto jednak poczekać trochę dłużej i dając dziecku chrupki na początku warto uważnie obserwować czy się nie dławi i krztusi.
Pamiętaj, że niemowlakowi chrupki kukurydziane nie mogą zastąpić pełnowartościowego posiłku. Mogą zaspokoić mały głód, być przekąską w czasie spaceru albo deserkiem po obiedzie. Warto więc zwrócić uwagę na ilość – garść chrupek dziennie w zupełności wystarczy.
Z czym jeść chrupki?
Podając dziecku chrupki, możemy dla urozmaicenia dodać domowy dżem albo jogurt naturalny, który wzbogaci posiłek w białko i wpłynie na sytość.
Chrupki nadadzą się też na przekąskę dla dorosłych. Można zjeść je z guacamole, hummusem lub dipem ziołowo-czosnkowym. Zaskakujące może być wykorzystanie chrupek jako lekkiej posypki do sałatek, zup i tzw. dań jednogarnkowych - wszyscy lubimy jak coś chrupie, ale nie zawsze mamy ochotę na na przykład grzanki czy pestki.
Mogą posłużyć jako bezglutenowy zamiennik bułki tartej w panierkach do warzyw, mięs i ryb.
Bardziej oczywistym zastosowaniem będą desery - topping na sałatkę owocową, składnik ciast i muffinek albo posypka na lody jako substytut tych składających się z samego cukru.
Inne zdrowe przekąski
Wspomniany już grys kukurydziany jest również składnikiem wafli, które w identyczny sposób urozmaicają naszą dietę. Być może mają trochę więcej zastosowań, bo gdy zabraknie nam pieczywa, można na nich zrobić pyszną kanapkę.
Wszyscy znają również płatki kukurydziane, które regularnie goszczą na śniadaniach bardzo wielu osób. Ponownie, najlepiej spojrzeć na skład, ponieważ jest niestety większość ogólnodostępnych płatków jest pełne cukru, którego w diecie mamy już na pewno sporo.
Jest też sporo słodkich, chrupiących i zdrowych opcji. Orzechy, pestki, suszone owoce, produkty z ekspandowanego ryżu i oczywiście często pomijane, pyszne, słodkie owoce.
Nie tylko przekąska
Małym i dużym dzieciom chrupki kukurydziane kojarzą się nie tylko z jedzeniem. To też doskonała zabawa kreatywna. Sklejanie ich ze sobą i tworzenie różnych konstrukcji na pewno sprzyja spożyciu chrupek kukurydzianych w dużej ilości. Różnej wielkości chrupki zdecydowanie pobudzają wyobraźnię!
Do najpopularniejszych zabaw z chrupkami należy właśnie budowanie różnego rodzaju konstrukcji, najczęściej wież.
Chrupki mogą posłużyć za płótno - pomalujmy je wedle uznania i wrzućmy do słoika. Posłuży nam jako ozdoba salonu lub ładny, ręcznie robiony prezent. Można też złączyć chrupki nitką w piękną girlandę, albo przykleić na papier w dowolnej formie.
Można też pobawić się dzieckiem w kuchni. Połóżcie na stole kilka różnych składników - granola, owoce, orzechy, rodzynki, jogurt i mnóstwo innych. Pozwól dziecku tworzyć własną kompozycję, którą później będzie mogło ze smakiem zjeść.
Stwórzcie lampkę. Wrzućcie chrupki (pomalowane lub nie) do słoika i włóżcie lampki LED. Wieczorem zobaczycie wspaniały efekt, a dziecko będzie dumne ze swojej pracy.